čtvrtek 24. března 2016

Velikonoční dobroty

Spotřeba vajíček je na Velikonoce obrovská. Vaří se, peče, smaží. V našem ,,holčičím" klubu, ve kterém se setkáváme jedenkrát za měsíc a snažíme se něco vytvořit, se také na stole objeví nějaká ta dobrota. Recept, který jsem vyzkoušela od paní Jany, byly smažené Boží milosti.




Boží milosti

2 hrnky hladké mouky
50 g Hery
3 lžíce cukru
2 žloutky
5 lžic mléka
5 lžic bílého vína
špetka soli

Vypracuje těsto a dáme na půl hodiny do lednice. Pak vyválíme placku 2 mm silnou a radýlkem vykrojíme čtverce. Uprostřed nařízneme nožem kříž (ten mi chybí...) a smažíme po obou stranách ve větším množství rozpáleného oleje. Necháme okapat a obalíme ve vanilkovém cukru.

Protože zbudou bílky, můžete je použít na bílkový chlebíček podle mojí babičky.


Bílkový chlebíček
4 bílky a 14 dkg cukru se šlehá do hodně tuhého sněhu.
Pak se přidá:
3 dkg rozpuštěného másla
8 dkg polohrubé mouky
10 dkg nasekaných ořechů a kandované ovoce

Peče se ve vymazané a vysypané chlebíčkové formě.

2 komentáře:

  1. Ivka vďaka za fantastické recepty. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Oba recepty vypadá úžasně! Boží milosti dělala babička a ten chlebíček, ten si píšu, mňam.
    Ivanko, přeji krásné Velikonoce, Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše milá slova.